Navigator_SM_scleroza_multipla

Navigator SM’ este un program dedicat pacienților cu scleroză multiplă (SM). Scopul acestui program este de a oferi informații și suport persoanelor nou diagnosticate sau tinerilor, la primirea diagnosticului și la comunicarea lui.

Viața este o călătorie. Mai lină sau mai agitată o vedem însă într-o perspectivă relativ omogenă. Se întâmplă însă ca perspectiva să fie accidental întreruptă, brusc, agresiv, și să ne facă să ne îndoim de lucrurile esențiale. Este cazul oricărei boli sau afecțiuni cronice. Iar dacă este o afecțiune potențial invalidantă, care afectează un tânăr, lucrurile pot deveni dramatice.

Diagnosticarea cu scleroză multiplă este un moment major, care schimbă viața acelei persoane. Pacienții diagnosticați, în majoritate tineri între 20-30 de ani, realizează brusc că orice plan de viitor, visuri și ambiții vor trebui ajustate luând în considerare acest nou factor, SM, și că viața ia un alt curs decât cel previzionat. Întrebări ca: Voi ajunge în scaun cu rotile?, Voi reuși să păstrez alături de mine un partener?, Mă voi mai căsători?, Voi avea copii?, Voi avea o carieră? apar inevitabil. Acceptarea noului statut și identități și asigurarea că SM-ul nu preia viața lor, ci că devine doar un aspect complementar, nu este o etapă ușoară.

A avea propria identitate înseamnă deasemenea și să poți comunica neîngrădit despre această afecțiune și să faci față tuturor aspectelor ei. Faci asta împreună cu familia, prietenii, colegii și alți cunoscuți din rețeaua socială. Anunțarea acestui diagnostic este foarte personală, iar întrebări de genul: când să dezvălui, cui sau cât de detaliat? sunt întrebări cruciale.

Fiecare pacient cu SM trebuie să depășească propriile bariere psihologice pentru a-și trăi viața din plin. Studiile și testimonialele demonstrează că asumarea diagnosticului și a comunicării lui este un lucru important pentru continuarea vieții și preluarea din nou a controlului. Aceasta îi face pe cei cu SM să capete încredere, căci viața merită trăită. Este important să fii tu însuți, iar lupta pentru acceptarea diagnosticului și comunicare lui poate fi depășită mai ușor și mai rapid cu ajutorul unui psiholog.

Si tot un astfel de ajutor este dat de către Navigatorii APAN România. Ei sunt persoane cu SM care au reușit să accepte diagnosticul, să-l împărtășească și să-și trăiască viața pozitiv. Ei au învățat deja cum să trăiască cu un nou partener, numit SM, cum să-l introducă oamenilor din jurul lor, căci rareori mai există ‘eu’ fără ‘SM’.

Prezentarea Navigatorilor SM a avut loc pe 25 ianuarie 2017 în cadrul evenimentului ‘Povești de iarnă cu SM’ organizat la Complexul de Servicii Sociale OMINIS. Evenimentul s-a dorit a fi un manifest pentru cum se poate trece cu optimism peste primirea diagnosticului de scleroză multiplă și despre cum îți schimbă viața această afecțiune neurologică. Poveștile reale și atitudinea pozitivă a Navigatorilor SM se pot găsi vizionând filmul de pe pagina de Facebook, dar și pe blogul APAN România.

Scleroza multiplă este o schimbare care te dezvoltă, nu o catastrofă așa cum este în unele cazuri exagerat prezentată iar, cu ajutorul ‘navigatorilor’ și al psihologilor, noii diagnosticați vor fi ajutați să-și găsească echilibrul, să prindă puteri, să fie mai curajoși, să meargă înainte zâmbind, să iubească viața, căci scleroza multiplă este un drum lung în care trebuie să te bucuri de fiecare moment din viață.

Beneficiari: persoane nou diagnosticate cu scleroza multiplă SAU tineri

Nevoi: trecerea peste trauma primirii diagnosticului ȘI comunicarea diagnosticului celor din jur (prieteni, loc de muncă etc.)

Servicii oferite: informații și suport

Materiale informative (descărcare gratuită, format .pdf):

Brosura_scleroza-multipla-SM-la-copii-ghid-pentru-parintiScleroza-multipla-sarcinaFatigabilitatea-in-scleroza-multipla

 

 

 

 

 

 

Pentru înscrierea în program te rugăm să ne contactezi.