Servicii psihologice integrate în scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune neurologică cronică, ce cauzează nu numai afectări somatice, ci și cognitive și provocări psihologice semnificative, indiferent de vârsta pacienților sau de evoluția bolii.

Principalele arii luate în considerare în proiectul #SPISM al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neuodegenerative:

  1. Depresia și alte modificări ale dispoziției și stării pacientului
  2. Disfuncții cognitive
  3. Probleme legate de somn (capacitatea de a adormi sau de a dormi întreaga noapte)

Tulburările neuropsihiatrice la persoanele cu SM includ depresia, anxietatea, precum și afecțiunea pseudobulbară (oamenii plâng atunci când nu se simt triști sau râd când nu se simt fericiți), euforia și tulburarea afectivă bipolară.

Depresia este cea mai frecventă afecțiune și se observă în proporție de până la 50% dintre pacienții cu SM de-a lungul vieții. Depresia are impact asupra calității vieții și poate duce la auto-vătămare sau la sinucidere. Terapia comportamentală cognitivă poate fi un tratament de utilizat, la latitudinea pacientilor cu SM.

Anxietatea în SM este foarte frecventă, dar cercetările specifice la pacienții cu SM lipsesc, cu toate acestea anxietatea s-a dovedit a fi asociată cu o varietate de factori demografici, fizici, psihologici, cognitivi și sociali. Anxietatea este puternic asociată cu un nivel ridicat de invaliditate, cât și cu o calitate scăzută a vieții. (Diferite scale de depistare a depresiei și a anxietății vor fi inventariate și utilizate).

În ceea ce privește problemele legate de cogniție, problema majoră este legată de încetinirea vitezei de procesare a informațiilor. Memoria, capacitatea de învățare și funcția executivă sunt doar ușor afectate. Disfuncția cognitivă are un impact substanțial asupra pacienților cu SM, deoarece afectează capacitatea de a funcționa la locul de muncă, în relații, în timpul activităților recreative și în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Va fi evaluat impactul deprecierii cognitive asupra calității vieții pacientului cu SM.

Este important ca neurologii și psihologii care lucrează în centrele de SM din România sau în centrele de recuperare/neurorecuperare să abordeze aceste probleme neuropsihologice la pacienți, deoarece pot fi disponibile strategii eficiente de tratament.

Proiectul #SPIMS își propune:

  • Identificarea și împărtășirea de cunoștințe și experiență în diagnosticarea și tratarea problemelor neuropsihologice în SM
  • Suport, stimulare și motivare reciprocă pentru a face față schimbărilor dificile și stresante emoțional survenite pe parcursul evoluției/progresiei SM
  • Realizarea unei cercetării în domeniul problemelor psihologice, pentru realizarea profilului psihologic al pacientului cu SM în România
  • Sensibilizarea și informarea cu privire la problemele neuropsihologice în SM

Lansare proiect: 1 noiembrie 2017, ora 18:30, la Complexul de Servicii Sociale OMINIS – str. Turnu Măgurele nr. 17A, sector 4, București. La întâlnire va fi prezentată și prima temă abordată în cadrul acestui proiect.

Studiu pilot: Realizare terapie de grup (25 participanți organizați în grupe de terapie și un grup de control). Realizare baterie teste înainte și după terapie. Concluzii 1 noiembrie 2019.

Partener proiect: Institutul PSYCHOS (Noezis PSY SRL)

Institutul Psychos este o organizație ce urmărește dezvoltarea, formarea și cercetarea socio-umană din perspectiva psihologică și comunicațională. Institutul își propune să ofere în peisajul educațional o alternativă reală, concretă și aplicată de servicii psihologice, psihiatrice și comunicaționale.

IMPORTANT: Proiectul pilot #SPIMS se va derula pe parcursul a 9 luni. Te invităm să participi! Urmărește conturile de social media (Facebook) sau abonează-te la newsletter pentru a afla tema următoarei întâlniri. Este necesară confirmarea prezenței tale în avans, la adresa info @ afectiuni-neurodegenerative.ro. Te așteptăm!