CURS ASISTENȚI MEDICALI SCLEROZĂ MULTIPLĂ – MS Nurse PRO

 

 • MS Nurse Pro – alăturați-vă comunității internaționale a asistenților medicali specializați în îngrijirea Sclerozei Multiple

 • MS Nurse Professional este primul și singurul curriculum european acreditat de formare a asistenților medicali pentru Scleroza Multiplă.

 

MS Nurse PRO este susținut și gestionat activ, la nivel internațional, de European Multiple Sclerosis Platform (EMSP), Rehabilitation in Multiple Sclerosis (RIMS) și International Organization of Multiple Sclerosis Nurses (IOMSN). Partenerul din România al programului este Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, membră, la rândul ei, a EMSP.

 

Programul MS Nurse Pro oferă 6 cursuri eLearning disponibile și în limba română, gratuite pentru practicienii medicali:

  1. Înțelegerea Sclerozei Multiple – concepte și informații esențiale necesare pentru a răspunde la întrebările persoanelor cu scleroză multiplă despre cauzele afecțiunii și modul în care boala le va afecta viața viitoare.
  2. Prezentare clinică – analiza diferitelor tipuri de SM și caracteristicile lor clinice, inclusiv prezentările atipice ale afecțiunii. Simptomele comune sunt discutate și definite, împreună cu prognosticul persoanelor cu SM.
  3. Diagnostic și evaluare – informații privind criteriile de diagnostic și instrumentele de diagnostic asociate, rezultatele și consecințele acestora, într-o manieră pe care o asistentă o poate înțelege și interpreta cu ușurință și apoi o va transmite unei persoane cu SM.
  4. Îngrijire și asistență – examinează relația dintre persoana cu SM și asistenta medicală. Cursanții învață despre impactul psihologic și social pe care boala îl poate avea asupra indivizilor și familiilor lor (probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și problemele de cogniție), precum și despre impactul asupra ocupării forței de muncă și asupra activităților sociale. Cursanții înțeleg modul în care asistentele medicale pot optimiza rezultatele pentru cineva care trăiește cu SM.
  5. Tratament – managementul farmacologic al SM. Acesta explorează terapiile actuale de modificare a bolii (DMT) și problemele asociate asistenței medicale. Gestionarea simptomelor este discutată cu accent pe managementul farmacologic.
  6. Reabilitare – evidențiază importanța și relevanța reabilitării pentru calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu SM. Cursul acoperă toate aspectele reabilitării SM, de la stabilirea obiectivelor la diferitele tipuri și metode de reabilitare.

MS Nurse PRO are, anual, peste 300 de absolvenți și peste 4.000 de utilizatori activi. Fiecare curs finalizat vă oferă o insignă online pentru a vă prezenta experiența colegilor.

Programul Fundației este acreditat pentru 30 de credite internaționale de educație medicală continuă de către Consiliul internațional al asistenților medicali și 20 de credite de învățare de la Birmingham City University (Regatul Unit).

 

Vă puteți alătura comunității asistenților medicali specializați în îngrijirea Sclerozei Multiple pe www.msnursepro.org!

 • Inaugurarea noii platforme MS Nurse PRO în România s-a realizat pe 17 mai 2021, în cadrul evenimentului World MS Day 2021. Modulele pot fi parcurs online întregul an! Broșura de prezentare poate fi descărcată aici: EMSP-MSNursePRO-RO.

 • Materiale video de prezentare MS Nurse PRO: video 1, video 2, video 3.

Pentru detalii suplimentare, contactați APAN România (info @ afectiuni-neurodenenerative.ro)