Reabilitare în scleroza multiplă
Neuro recuperare persoane cu scleroza multiplă (SM)
Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune complexă, cronică, incertă, care implică acumularea de dizabilități, limitări în muncă și viața socială și are nevoie de o abordare mai cuprinzătoare pentru îngrijire și în special pentru neuroreabilitare, ceea ce depășește constant puterea financiară a familiei (statul limitându-se la 10 sedințe de recuperare / 6 luni).
Menținerea unui stil de viață sănătos înseamnă recunoașterea modului în care boala afectează persoanele cu SM și asumarea unor alegeri potrivite pentru viața lor dar și a celor din jur.
Exercițiile regulate (de recuperare sau menținere a musculaturii) sunt o necesitate, fiind importante din mai multe motive:
- – ajută la îmbunătățirea forței și a rezistenței
- – pot ajuta la ameliorarea fatigabilității legate de SM și la gestionarea spasticității
- – ajută la gestionarea multor simptome ale SM
- – îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară
- – sunt un factor în stabilizarea stării de spirit.
Cu indicații de la un specialist în recuperarea pentru SM, un program bun de exerciții fizice poate ajuta la dezvoltarea potențialului maxim al mușchilor, oaselor și respirației, pentru a evita complicațiile secundare și pentru a beneficia de sănătate și bunăstare.
APAN România asigură suport în ceea ce privește NEURO Reabilitarea prin:
1. Program suport ‘Rezistență, pace și cadență’
Programele de suport APAN Romania ‘Rezistență, pace și cadență’ presupun asigurarea de servicii de recuperare sau produse pentru întreținerea fizică, membrilor APAN care necesită și solicită sprijin în acest sens.
2. Materiale VIDEO kinetoterapie
Pagină suport cu materiale VIDEO gratuite, dedicată NEURO Reabilitării, cu propuneri concrete de exerciții de recuperare (picioare, brațe, palme etc.), pentru spasticitate, echilibru, coordonare, forță etc., se gasește pe Facebook la: Reabilitare în scleroza multiplă
3. Aplicație #MSmove – te pune la treabă! (în lucru…)
APAN România a identificat posibilitatea creării unei aplicații de mobil gratuite care să ofere materiale video de suport pentru învățarea și susținerea de exerciții specifice de recuperare, categorisite pe nivel de dificultate, dar și pe simptome specifice (spasticitate, coordonare, echilibru etc.). În plus vor fi oferite materiale suport cu informații despre sănătatea creierului (realizate cu medici specialiști) pe subiecte gen somn, hidratare, fumat, obezitate etc. Pe scurt, o comunitate online pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă cu scopul de a le ajuta prin asistenţă, suport moral, gamification şi sfaturi aplicate în vederea recuperării fizice, menţinerea mobilităţii şi îmbunătăţirea stării de bine. Detalii din ianuarie 2021…
Despre scleroza multiplă:
Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune cronică a sistemului nervos central (SNC), cu debut tipic între 20-40 de ani. SM este o boală inflamatorie mediată imun, degenerativă, care se datorează unui răspuns imun anormal la declanșatoarele de mediu, la persoanele predispuse genetic. Scleroza multiplă poate provoca dificultăți în forța și controlul mișcărilor, tulburări de vedere, de echilibru, sensibilitate, oboseală și dificultăți de concentrare.
Peste 2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu SM la nivel mondial, în România estimarea fiind de aproximativ 7.500 de persoane. SM este cea mai frecventă cauză a invalidității neurologice netraumatice la adulții tineri. SM impune o mare povară asupra societății, în termeni de scădere a productivității, precum și asupra familiilor, cu o nevoie foarte mare de îngrijire informală. Toate tipurile de costuri cresc odată cu creșterea severității bolii.
Cauza reală este necunoscută. Cursul SM este imprevizibil, cu unele persoane afectate minim, iar altele cu acumulări rapide de dizabilități. Până în prezent, nu există nici un tratament de vindecare pentru SM, dar mai multe tratamente de modificare a bolii (DMT) există. Diagnosticul precoce și tratamentul pot întârzia sau chiar pot preveni invaliditatea anterior inevitabilă.
Odată ce diagnosticul este confirmat, este necesară o abordare coordonată multidisciplinară, cu neurologi, asistente SM, psihologi și fizioterapeuți pentru neuroreabilitare. Evoluția SM implică diferite etape, de la debutul clinic până la etape care prezintă declin cognitiv sever și handicap fizic. Toate tipurile de costuri cresc odată cu creșterea severității bolii. SM impune o sarcină mare asupra pacienților, familiei și societății.