Te invităm în săptămâna 13-19 martie 2017 să afli răspunsuri la întrebări despre stadiul actual al cercetării în domeniul creierului și sănătății lui!
Brain Awareness Week (BAW) este, în fiecare martie, campania mondială pentru sporirea sensibilității publicului cu privire la progresul și beneficiile cercetării creierului. Campania, organizată de către Dana Foundation pentru a promova beneficiile publice si personale ale cercetării creierului, unește la nivel internațional eforturile organizațiilor partenere pentru o celebrare a creierului, pentru oamenii de toate vârstele.
Descoperă cum cercetarea face ca înțelegerea noastră despre creier să avanseze.
Te invităm ca pe parcursul acestei săptămâni să descoperi răspunsul la întrebările:
- Cum funcționează creierul uman?
- Cum dau genele formă creierului?
- Cum se dezvoltă creierul?
- Cum ne conectează creierul la lume?
- Cum învățăm și ne aducem aminte?
- Cum influențează tehnologia creierul?
- Ce se întâmplă când creierul este rănit?
- Ce sunt afecțiunile neurodegenerative?
- Ce se întâmplă cu creierul în bolile mentale și dependență?
- Cum ajută neuroimagistica în diagnosticarea și tratamentul bolilor creierului?
- Cum pot să îmi mențin un creier tânăr și sănătos?
Creierul uman este cea mai complexă structură din natură, o operă de artă a evoluției.
Compactați în masa de aproximativ 1,3-1,4 kg țesut îngrămădit și pliat sunt aproape o sută de miliarde de celule nervoase, strâns legate unele de altele prin mii de miliarde de conexiuni sau sinapse – mai mult decât numărul de stele din Calea Lactee. Impulsurile electrice și semnalele chimice călătoresc fără încetare prin acest sistem strâns și încolăcit, celulă cu celulă, depășind zonele creierului.
Neînchipuit de complex și totuși organizat într-un mod suprem, acest stup de activități este responsabil pentru fiecare aspect al experienței noastre.
Fiecare gând, emoție, senzație fizică și act își are originea în creier, de la simpla conștientizare a atingerii până la cel mai sofisticat concept. Că suntem conștienți și că putem trăi în lume – datorită operațiilor automate ale inimilor noastre, plămânilor și altor organe – o datorăm creierul nostru.
De-a lungul secolelor, noi, oamenii, ne-am folosit creierul pentru a descifra misterele universului nostru. Poate că cea mai ambițioasă încercare dintre toate a fost aceea de a înțelege creierul în sine. Într-un ritm accelerat, cercetatorii testează modul în care funcționează și ce poate merge prost.
LATURA UMANĂ A CREIERULUI
Noile cercetări explorează preocupările umane în mod unic:
Neuroetica investighează activitatea creierului în afara judecății morale și a comportamentului. Descoperirile au început să influențeze gândirea despre dreptate și responsabilitate și pot îmbunătăți strategiile de prevenire a criminalității.
Neuroestetica ne dă indicații despre cum este produsă arta și cum răspundem la ea. Cercetătorii definesc rețele bogate angajate atunci când ascultăm muzică sau ne impresionează un tablou, și explorează ce se întâmplă atunci când muzicienii improvizează sau începătorii învață să deseneze.
@Copyright Dana Foundation #brainweek #2017
Partener România: Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative
Comenteaza