BRAIN AWARENESS WEEK: Cum influențează tehnologia creierul?
Tehnologia modernă a transformat modul în care trăim – și nu în întregime în bine. Mai mulți experți se tem că atractivitatea neobosită a smartphone-urilor și computerelor scurtează durata atenției, mișcorează memoria, subminează imaginația și chiar promovează bolile psihiatrice și violența.
Schimbă tehnologia digitală de fapt modul în care suntem conectați cu creierul nostru – în special în perioada critică de formare din timpul copilăriei și a anilor adolescenței? Cercetătorii caută în mod activ răspunsuri. Unul dintre fenomenele de un interes este multifuncționalitatea datorată dispozitivelor. Verificarea email-urilor în timp ce se ascultă o prelegere, vorbitul la telefon în timpul condusului – cum jonglează creierul cu cereri simultane? Prin comutarea rapidă între ele, se pare. Studiile imagistice sugerează că multitasking-ul înseamnă închiderea unui circuit din creier și activarea altuia, în timp ce memoria pe termen scurt stă în așteptare. Capacitatea scade odată cu vârsta, dar la orice vârstă este mai puțin eficientă decât a face fiecare lucru pe rând.
Chiar și elevii foarte inteligenți performează mai slab în cazul în care folosesc în timpul orelor dispozitive electronice pentru scopuri nonacademice. În mod surprinzător, persoanele ce utilizează în mod frecvent multifuncționalitatea sunt mai ‘rele’ la ignorarea distracțiilor și comutarea între sarcini. Ele sunt de asemenea vulnerabile la depresie și anxietate, potrivit unor studii.
O altă preocupare a fost impactul negativ al jocurilor video, urmărirea digitală care angajează aproximativ 90 la sută dintre copii și adolescenți. Cercetările au legat jocurile violente de agresivitate la adolescent, precum și de depresie și comportamente riscante, cum ar fi condusul fără centură și fumatul. Un studiu a constatat activitate redusă în zonele creierului care țin emoția și agresiunea sub control. Pe latura pozitivă, jocurile video pro-sociale, care implică o cooperare, s-au dovedit a spori empatia și ajutorarea.
Creierul întâlnește mașinăria
Efectul tehnologiei asupra creierului este cel mai dramatic atunci când acestea sunt în contact direct. Cel mai strălucitor dintre dispozitivele de interfață între creier și mașină (ICM) este implantul cohlear, ai cărui minusculi electrozi stimulează fibrele nervoase auditive, care permit oamenilor profund surzi să audă suficient de bine pentru a înțelege limba. O retină artificială care ajută ochii cu deficiențe de vedere este de asemenea disponibilă și dispozitive ICM pentru a da membre robotizate persoanelor paralizate sunt în curs de cercetare.
Brain Awareness Week (BAW), 13-19 martie 2017, este campania mondială pentru sporirea sensibilității publicului cu privire la progresul și beneficiile cercetării creierului. Campania, organizată de către Dana Foundation pentru a promova beneficiile publice si personale ale cercetării creierului, unește la nivel internațional eforturile organizațiilor partenere pentru o celebrare a creierului, pentru oamenii de toate vârstele. Descoperim cum cercetarea face ca înțelegerea noastră despre creier să avanseze.
@Copyright Dana Foundation #brainweek #2017
Partener România: Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative
Comenteaza