Femei_Cu_Scleroza_Multipla

Agendă eveniment #FemeiCuSM

10 martie 2018 – SM și iubirea de sine

 

09:30 – 10:00 Iubirea de sine, psiholog Claudia Popescu Tănase, Institutul Psychos

Iubirea de sine este deosebit de importantă în viața unei femei în special după trauma primirii unui diagnostic ca scleroza multiplă, prin urmare încurajările de adaptare cât mai rapidă la viața cu SM constituie un factor esențial în scăderea duratei până la acceptare și a comunicării cu cei din jur.

10:00 – 10:30 Fatigabilitatea în scleroza multiplă – particularități în cazul genului feminin, asist. univ. Simona Petrescu, Spitalul Universitar de Urgență Elias

Femeile cu SM spun că simptomele se agravează în jurul perioadelor menstruale, în special slăbiciune, probleme de echilibru, oboseală și depresie. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratamentul SM pot avea un efect asupra ciclului menstrual.

95% dintre pacienții cu SM prezintă ca simptom fatigabilitatea. Acest aspect trebuie înțeles pentru a gestiona eficient perioada activă profesional și de cuplu, dar și pentru sprijinul din partea familiei și a celor din jur.

10:30 – 11:00 Cogniția în SM. Alertă sau ținere sub observație?, conf. dr. Cristina Panea, Spitalul Universitar de Urgență Elias

Scleroza multiplă este diagnosticată la tineri, persoane în plină activitate profesională, socială, de căutare a sensului și drumului în viață. Afectarea cognitivă din SM trebuie luată în calcul din momentul diagnosticării sau sunt simptome care se agravează doar în timp? Cum le facem față?

11:00 – 11:20 Sesiune de întrebări

11:20 – 11:50 Pauză de energizare

11:50 – 12:20 Contracepția, Bogdan Staicu, medic ginecolog, Spitalul Sanador

Deoarece SM nu afectează fertilitatea, consilierea la vârsta reproductivă și găsirea metodei potrivite de contracepție este importantă pentru toate femeile. Cum să facem față dorinței unei sarcini cât timp suntem sub tratament este unul dintre principalii factorii de stres cu care se confruntă o tânără cu SM.

12:20 – 12:50 Time management (somn, exercițiu fizic, meditație, relaxare), dr. Sebastian Diaconescu, medic recuperare neurologică INRMFB

Recuperarea medicală neurologică nu trebuie luată în calcul doar în cadrul unui puseu ci și preventiv. Cum anume ne putem menține creierul sănătos? Ce schimbări sunt necesare în stilul de viață?

12:50 – 13:20 Grija pentru un ten frumos sau o întreagă tehnică de îngrijire a pielii?, asist. Roxana Giurcă, Spitalul Universitar de Urgență Elias

Pentru femei frumusețea și aspectul fizic sunt la mare înălțime. Încep să aibă grijă de tenul și pielea lor încă din adolescență, dar știm cu adevărat cum trebuie întreținută și mai ales cum să facem față efectelor secundare ale tratamentelor? Iritații, inflamație, cădere păr și ungii etc.

13:20 – 14:20 Pauză de prânz

14:20 – 16:20 Atelier surpriză

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor și cu scopul de creștere a încrederii în sine, va fi desfășurat un atelier surpriză.

16:20 – 16:30 Concluzii și încheiere eveniment

Înscrieri participare la info @ afectiuni-neurodegenerative.ro sau formular de înscriere aici.

Vă așteptăm cu drag!