Vision of the shouting person on a fabricFrica este o emoție de neliniște puternică ce însoțește conștientizarea unui pericol real sau imaginar. Frica este o trăire necesară, ea ajutând omul să facă față unui pericol real. Trebuie, de exemplu, să ne ferim din fața unui obiect în mișcare, trebuie să reacționăm rapid pentru a evita rănirea sau moartea.

Frica ireală/imaginară este provocată de amintirea unui eveniment trecut sau de o situație prezentă care ne activează imaginația în prezent. În prezent producem gânduri negative cu privire la viitor, de exemplu „În urma a ceea ce s-a întâmplat în trecut, mă aștept să nu reușesc in viitor.”; „Mă voi îmbolnavi grav, având în vedere diagnosticul actual.” etc.

Neuroștiințele au descoperit că frica reală sau cea imaginară declanșează aceleași procese fiziologice în corpul fizic. Astfel, în caz de pericol real, corpul furnizează forța și energia necesare pentru a reacționa și a înfrunta eficient situația. Creierul, prin intermediul glandei hipofize, le comandă suprarenalelor să producă adrenalină. Aceasta va căuta glucoza care este stocată în mușchi. Apare astfel un aport de energie, necesar pentru ca toate sistemele să fie accelerate. Gândirea devine foarte rapidă, inima bate mai repede, plămânii absorb mai mult oxigen. În final apare un plus de forță fizică și agilitate pentru a face față pericolului. În situația unei frici ireale/imaginare, fenomenele care se produc în corp sunt aceleași, doar că adrenalina nu e folosită. (De ce să fugi din fața mașinii, dacă scena se produce în plan imaginar?!) Astfel corpul fizic trăiește o stare de otrăvire. Cu cât sunt întreținute mai multe frici imaginare, cu atât „otrăvirea” este mai puternică și sănătatea corpului fizic e mai afectată.

Frica ireală/imaginară ne împiedică să fim noi înșine în momentul prezent, ne împiedică să ne trăim deplin viața. Frica ireală, neconștientizată,și astfel întreținută,ne menține mintea (gândirea) blocată în trecut și, de cele mai multe ori, în viitor. Mintea este deconectată parțial de la prezent, fenomen care diminuează capacitatea de a răspunde eficient la stimulii din prezent. Corpul fizic suferă. El învață chiar să nu mai producă starea de fericire, de bucurie la evenimentele/stimulii plăcuți din prezent, dacă mintea s-a concentrat asupra fricilor ireale o lungă perioadă de timp.

De aceea este necesar să educăm mintea în a rămâne orientată către prezent și să învățăm și utilizăm tehnici de diminuare a fricii. Metoda pe care o avem la îndemână oricând și oriunde constă în observarea propriei respirații. Scopul acestei tehnici este obținerea păcii interioare, liniștirea minții și eliberarea ei de gândurile inutile. Îndreptarea atenției asupra inspirației si expirației proprii conduce la centrarea Sinelui și stabilizarea minții. Și, pentru că liniștirea minții se produce prin antrenament, trebuie să alocăm zilnic timp pentru conștientizarea respirației. Se recomandă exersarea între 2-5minute/zi, pe cât posibil la aceeași oră și în același loc (dar și în oricare alt loc și timp de care dispunem).

O altă tehnică ce contribuie la diminuarea/eliminarea fricii ireale este respirația conștientă în care se inspiră pe nas și se expiră pe gură.
Paleta exercițiilor ce au ca efect aducerea minții în prezent este uriașă. Totuși, se recomandă începerea antrenamentului pentru o minte puternică și sănătoasă cu tehnici dintre cele mai simple. Astfel se evită amânarea exersării. În plus, se obțin beneficii uimitoare doar practicând zilnic respirația conștientă.

Împărtășiți cu ceilalți aceste beneficii și bucurați-vă de ele! Succes!

============

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative a organizat pe 22 februarie 2017, seminarul ‘Despre frică și gestionarea ei’ ca modalitate de diminuare a efectelor sclerozei multiple, având-o ca invitat pe doamna psiholog Manuela Mihai.

Acest subiect a fost abordat datorită faptului că emoția cea mai intensă și mai des experimentată de către persoanele afectate de scleroza multiplă (SM) este FRICA. Frica de a nu ajunge în scaun cu rotile, frica de a nu mai vedea, vorbi, mișca sau gândi suficient de rapid și clar, frica de a nu mai fi independent, de a rămâne singur sau fără job… o paletă largă de frici, date în special de experiența de viață a fiecărei persoane, de evoluția, dar mai ales de imprevizibilitatea și impredictibilitatea acestei afecțiuni.