triologo_1024

SOLIDARI PENTRU SĂNĂTATE

Comunicat de presă

15 noiembrie 2017, Piața Victoriei, București

Sistemul public de sănătate se află într-o situație gravă, pe care cei mai mulți dintre noi o cunoaștem, perpetuarea și agravarea problemelor atât la serviciile de specialitate cât și primare. Pe 28 octombrie, pacienți și medici deopotrivă am decis realizarea unei coaliții comune care să servească intereselor sănătății cetățenilor și demnității medicilor: ‘Solidari pentru sănătate’. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România este, alături de alte 9 societăți și asociații de pacienți, fondator al acestei coaliții!

Miercuri, 15 noiembrie 2017, ora 11.00, în Piața Victoriei din capitală se va desfășura un protest național în care, alături de medicii de familie, vom arăta că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

Cetățeanul nu este în centrul atenției sistemului sanitar! Timpul petrecut de pacient cu medicul său de familie a scăzut dramatic, relația medic-pacient a fost transformată într-o relație birocratică. Accesul bolnavilor la tratament este îngrădit de protocoale de prescriere necorelate cu realitățile sistemului si cu dovezile stiintifice actuale. Există limitări nepermise în accesarea unor investigații necesare pentru diagnosticul precoce.

Se solicită următoarele:

 1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației României.
 2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate.
 3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților

ANALIZĂ*:

 • 1 din 4 români nu va mai avea medic de familie în următorii 5 ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape 5 milioane de cetățeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene.
 • În anul 2030, 2 din 3 pacienţi români nu va mai avea un medic de familie, în condiţiile în care se aşteaptă ca numărul pensionarilor – segmentul populaţional cu cea mai mare nevoie de asistenţă medicală primară – să reprezinte aproximativ 30% din totalul populaţiei României.
 • Numărul mediu al consultaţilor medicale acordate de medicii de familie a crescut cu mai mult de 50% fată de anul 2009. Acest lucru demonstrează un grad de aglomerare şi încărcare fără precedent a cabinetelor medicilor de familie.

*Conform analizei proiective realizate de SNMF și FNPMF

MISIUNEA coaliției:

 • Partenerii din cadrul Coaliției recunosc importanța fundamentală a consolidării cooperării între medici și pacienți printr-o mai bună comunicare a acțiunilor acestora și prin coordonarea eforturilor la nivel național și/sau european/internațional.
 • Misiunea Coaliției este de a promova și de a coordona activități de îmbunătățire a sistemului public de sănătate, de a monitoriza efectele acestora, de a interacționa cu decidenții politici și de a influența decizia publică în mod transparent și echitabil în domeniul sănătății.
 • Coaliția își va sprijini membrii la nivel național în implementarea unor campanii și acțiuni de advocacy în domeniul sanatatii în zonele specifice de experiență.

Membri coaliție ‘Solidari pentru sănătate’:

 1. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)
 2. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)
 3. Salvați Copiii – România
 4. Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC)
 5. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA)
 6. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP)
 7. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România)
 8. Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO)
 9. Asociația „Mame pentru mame”
 10. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

 

Memoriu: SPS_Memoriu_Solidari_pentru_sanatate

Te invităm să fii activ și să participi la protest alături de noi!  Susține-ți medicul de familie!