Brain-Awareness-Week-2018_sanatate-creier-apan-romania

Brain Awareness Week 2018: Despre sănătatea creierului

12 martie, 09:00 – 16:00, Hotel Novotel, București

 

Workshop-ul ‘Despre sănătatea creierului’, organizat sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie (EFNA), având coorganizator Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România), va avea loc în contextul Săptămânii Internaționale de Conștientizare a Creierului (Brain Awareness Week 2018). Evenimentul va face o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroștiința, cu detalii despre rezerva cognitivă, importanța somnului și nutriției pentru o bună funcționare a creierului. Vom  aprofunda conceptul de medicină personalizată și ce anume se poate aplica în afecțiunile neurologice. Neurorecuperarea este un alt subiect de actualitate, vor fi prezentate câteva soluții de brain digital health prezente și în România în acest domeniu, precum și informații utile despre recuperarea post AVC.

 Săptămâna Internațională de Conștientizare a Creierului (Brain Awareness Week) este o campanie desfășurată la nivel global având ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a progresului și beneficiilor cercetării la nivelul creierului.  

Scopul acestui workshop este de dezvoltare personală a reprezentanților asociațiilor de pacienți din domeniul neurologiei din România, pusă în folosul organizației și implicit a pacientului pe care aceștia îl reprezintă.


Agendă:

08:15 – 09:00 Primire participanți

09:00 – 09:10 Introducere  

Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă si Vicepreşedinte APAN România

 

09:10 – 09:40 Despre neuroștiință. Ce trebuie să știe pacienții

Disciplină relativ nouă, ce știm despre cum funcționează creierul (anatomie, funcții), afecțiuni neurologice (tipuri și 10 cele mai frecvente), probleme cu care se confruntă (costuri ridicate tratament, investiții cercetare mult mai mici decât alte afecțiuni, echipe multidisciplinare, opțiuni terapeutice etc.), pacientul (centrul echipei multidisciplinare, înțelege și se documentează despre afecțiune, este conștient de implicațiile sociale, pune întrebări și negociază opțiunile terapeutice etc.), provocări pentru viitor în afecțiunile neurologice.

Dr Dan Mitrea, Medical Director Neuroaxis

09:40 – 10:10 Afecțiunile neurodegenerative și medicina personalizată

Medicina personalizată îşi propune asigurarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Şi de prima dată.

Medicina personalizată începe cu pacientul. Aceasta deține un potențial foarte mare pentru îmbunătățirea calității vieții multor pacienți, precum și pentru asigurarea unor rezultate mai bune în ceea ce privește eficiența și transparența sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, integrarea sa în practica clinică și îngrijirea zilnică se dovedește dificilă. Există în continuare multe bariere și provocări legate de accesul la servicii medicale în timp util.

Dr Marius Geantă, Preşedinte Centrul pentru Inovație în Medicină (TBC)


10:10 – 10:40 Rezerva cognitivă

Având responsabilități, învățând noi abilități, ne menținem creierul activ. Chiar dacă părți din țesutul cerebral degenerează, activitatea mentală și psihică poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor.

 Conf. Univ. Dr Carmen Adella Sîrbu, SUUMCB

10:40 – 11:10 Somnul și afecțiunile neurologice

Dr. Floriana Boghez, medic neurolog Academica Clinic / Somnolog.ro

 

11:10 – 11:30 Sesiune de întrebări și răspunsuri  

11:30 – 11:50 Pauză de energizare

 

11:50 – 12:20 Preocupări actuale, direcții și tendințe în reabilitarea neurologică

Dr Luminița Dumitru, vicepreședinte Societatea Română de Recuperare Medicală

12:20 – 13:20 Digital health: practici actuale și de viitor în afecțiunile neurologice

NeuroTracker Romania – realitatea virtuală și jocurile video, Oana Negulete, trainer Cerebro Consulting

The Human Link – dispozitiv și aplicație Alzheimer, George Georgescu CEO,  Connected Medical Devices

Stimularea electrică transcraniană în reabilitarea neurologică, dr. Edis Mustafa, medic specialist medicină fizică și de recuperare, Spit. Sf. Ioan

 

13:20 – 13:30 Sesiune de întrebări și răspunsuri  

13:30 – 14:30 Pauză de prânz și networking

14:30 – 15:00 Neurorecuperarea post AVC 

Dr. neurolog Nicolae Grecu, Unitatea AVC Acut, Spitalul Universitar de Urgență București

15:00 – 15:30 Alimentația pentru un creier sănătos

Nutriționist Dr. Ruxandra Pleșea, Spitalul Ponderas

 

15:30 – 16:00 Întrebări, discuții și concluzii 

 

Participarea la eveniment se face doar pe bază de confirmare! Pentru ediția din acest an locurile s-au ocupat!

Ești reprezentant asociație pacienți în domeniul neurologiei? Te rugăm să ne trimiteți o solicitare la info @ afectiuni-neurodegenerative.ro. Mulțumim!